Even een heel ander onderwerp dan normaal gesproken binnen mijn praktijkthema ‘ is er een grens aan je kinderwens’.  Het  houd me namelijk wel bezig. Deze week viel me op toen ik de krant las, dat nog steeds veel artikelen, columns en zelfs striptekeningen over COVID gaan.

Ik moest even terugdenken aan mijn laatste intervisie bijeenkomst, waar we samen onze bekwaamheid voor het begeleiden van opstellingen op peil houden.

Iemand stoeide met de vraag… moet IK iets doen om van mezelf te laten horen in alle waar en onwaarheden over COVID. We raakten daarover in gesprek en besloten om hier een kleine opstelling aan te wijden.

Ik ga hier niet deze in detail beschrijven maar we hebben drie kleine opstellingen gedaan vanuit verschillende invalshoeken. Eerst de scope van de wereld ( met representanten voor de wereldpolitiek, WHO, Nederlandse politiek, COVID en angst). Vervolgens de scope Nederland ( met representanten voor de Nederlandse politiek, RIVM, angst, Nederlandse bevolking en COVID) en in de laatste opstelling hebben we gekeken wat er nodig is… dus werd die representant erin gebracht. 

Wat zo opvallend was, mede ook omdat ik misschien zelf het representeerde:  het gaat echt niet meer om COVID! 

Alles wat er gebeurde was een wisselwerking tussen de diverse betrokken partijen. De één lijkt het voor het zeggen te hebben en was juist heel passief, de ander was weer heel boos. En in de laatste opstelling kwamen we zelfs in de persoonlijke- en privé sfeer van één van de betrokkenen terecht.

Het leek heel sterk op:  ‘We zijn van alles aan het doen maar we weten de reden eigenlijk niet meer waarom we het doen’.Of anders gezegd: we zijn bezig met allerlei regels en richtlijnen in te voeren die niets meer direct met COVID te maken hebben. 

Tsja… wat doe je daarmee ? Ik merk dat ik zelf sindsdien wel anders kijk en lees. Berichtgeving roept meer vragen op dan antwoorden.

Ik beweeg mee, omdat dat verstandig lijkt en ik ook weet hoe ernstig ziek je kunt zijn. Maar tevens blijft dat ene zinnetje toch heel hardnekkig in mijn hoofd ‘ het draait helemaal niet meer om COVID’! Gevolgd door: ‘ waar draait het dan wel om ?’

Stof tot blijven voelen en nadenken dus….

Recommended Posts