Het is alweer een paar weken geleden dat we de kerstdagen en oud en nieuw mochten vieren binnen hele andere richtlijnen dan we gewend zijn.

Wat maakt iets nou een feestdag en waarom zijn die altijd zo belangrijk ? Jarenlang heb ik daarmee gestoeid.

Vroeger toen ik jong was, vierden we deze dagen met mijn gezin van herkomst. Daar heb ik nog sentimentele herinneringen aan, als het gaat om de tradities van twee ouders die samen komen. Maar ook herinneringen, die gemengd waren. Dat ik als kind huilend de trap af kwam en niet snapte waarom ik verdrietig was. Later kwam ik erachter dat er allerlei onderhuidse spanningen waren in huis waarover niet met mij gesproken werd. Waar ik dus erg veel last van had. Dat maakte dat ik zelf op zoek ging naar mijn eigen invulling van de feestdagen. Ik probeerde ook los te komen van de traditie om deze met de familie door te brengen.

Dus werden er vakanties geboekt met die dagen, met reisgezelschappen waar mensen ook redenen hadden om de gewoontes te ontvluchten. Echt blij werd je er niet van, want ook daar waren onderhuidse emoties en spanningen. Tijdens mijn huwelijk met een gescheiden man met drie kinderen, vormden we samen een gezin. Ook al waren het niet mijn eigen kinderen, het was fijn als ze er waren met die dagen. Het vulde een stukje de leegte die ik altijd had gevoeld. Ik had mijn gezinnetje en hoopte vol vertrouwen nog op gezinsuitbreiding.

Zoals jullie inmiddels wel hebben begrepen, is dat op dat moment en ook later niet gelukt. Ik ben na de scheiding nog jaren op zoek geweest.
Voor mij zijn de feestdagen de dagen dat ik heel erg ermee geconfronteerd word dat ik geen eigen gezin heb. Zonder kinderen vorm je mijns inziens geen gezin. Ik heb het in allerlei vormen geprobeerd te vinden. Binnen mijn familie, mijn vrienden, samen met vreemden, maar dat was allemaal tevergeefs.

Eenmaal dat beseffend, ben ik toen ik alleen was, de feestdagen als gewone dagen gaan zien. ‘Pluk de dag’ geldt voor iedere dag. Ik ben de dingen gaan doen die ik graag doe op die dagen en maak daarin mijn eigen keuzes. Een bezoek aan het strand, een volle maan wandeling op hele vroege kerstochtend, een pyjamadag. Samen met mensen die naar hetzelfde verlangen.

En dankzij die manier van kijken is het niet meer ‘ hoe overleef ik de feestdagen’. Kan ik weer volop genieten, ondanks het gemis.

Recommended Posts